INFORMATII UTILE ANVELOPE SI JANTE

Informatii utile inainte de a achizitiona anvelope sau jante.

1. Cum se citesc informatiile de pe anvelope si etichetele acestora
2. De ce trebuie sa va echipati masina cu anvelope de iarna
3. Cum sa va alegeti anvelopele
4. Cum sa depozitati anvelopele
5. Tipuri de jante
6. Cum se citesc informatiile de pe jante

1. Cum se citesc informatiile de pe anvelope

Cum se citesc informatiile de pe anvelope

205: latimea benzii de rulare a anvelopei, in mm
55:   flancul anvelopei (raportul procentual intre inaltimea flancului si latimea anvelopei, respectiv 55%)
R16: structura anvelopei, de tip Radial si 16 reprezinta diametrul interior al anvelopei, in inchi
91:   indice de sarcina al anvelopei
V:     indice de viteza al anvelopei (pana la 240 km/h)

Cum se citesc informatiile de pe anvelope


DOT:   Indica ca anvelopa este in conformitate cu US Department of Transportation (DOT)
B6YY: Codul fabricii unde a fost fabricata anvelopa
65EX: Codul dimensional al anvelopei
3121: Saptamana si anul fabricatiei anvelopei - in exemplul nostru, saptamana 31 din 2021

Definitii pentru alte marcaje de pe anvelope:

Anvelope 'ranforsate' sau 'extra load', recunoscute dupa marcajul XL de pe flancul acestora, respectiv anvelope cu un indice de sarcina superior pentru aceeasi dimensiune si suporta o sarcina superioara.
M+S: reprezinta prescurtarea de la Mud&Snow (noroi si zapada) si corespunde omologarii anvelopelor ce au acest marcaj pe flanc pentru utilizarea in conditii de sezon de iarna. Toate anvelopele de iarna si anvelopele all season au in mod obligatoriu acest marcaj.

3PMSF reprezinta prescurtarea de la ThreePeakMountainSnowFlake si corespunde omologarii anvelopelor ce au acest marcaj pe flanc pentru utilizarea in conditii severe de sezon de iarna. Majoritatea anvelopelor de iarna, precum si a anvelopelor all season au acest marcaj pe flancul lor.
PR: Acest marcaj pe anvelope este un mijloc de identificare a diferitelor anvelope de aceeasi dimensiune, dar cu conditii de functionare sarcina/presiune diferite. Numarul afisat inaintea marcajului PR (ex: 4PR, 6PR, etc) arata numarul de pliuri textile din interiorul anvelopei.

Cum se citesc informatiile de pe anvelope

Accesati articolul urmator pentru a sti cum sa cititi eticheta anvelopelor: NOUA ETICHETARE A ANVELOPELOR

2. De ce trebuie sa va echipati masina cu anvelope de iarna

Iarna, conditiile de rulare sunt specifice. Pentru o anvelopa, iarna incepe de la +7 grade C. Sub aceasta temperatura, cauciucul dintr-o anvelopa de vara se intareste si isi pierde din eficacitate. In consecinta, iarna, distantele de franare pot fi mai mari cu pana la 20% in functie de conditiile de timp si de anvelopele cu care este echipata masina dvs. De asemenea, acestea se vor uza mult mai repede si vor reprezenta un adevarat pericol pentru siguranta dvs si acelo din jur.

La o temperatura sub 7 grade C, o anvelopa de iarna ofera mai multa siguranta si reduce distantele de franare comparativ cu o anvelopa de vara, pe orice tip de carosabil (vezi graficul de mai jos).

Pe de alta parte iarna, suntem tentati adesea sa montam anvelope de iarna numai pe cele 2 roti motoare. Acest lucru nu este deloc suficient pentru bune performante si o conducere in siguranta. Cu doar 2 anvelope de iarna pe rotile motoare veti obtine numai o buna motricitate dar nu si un bun control al vechiculului. Pentru conditii optime de siguranta de circulatie, iarna este recomandat sa va echipati pe toate rotile cu anvelope de iarna (vezi tabel).

Un autovehicul echipat cu cauciucuri de iarna pe tractiunea pe fata va fi dezechilibrat pe spate si risca sa plece cu multa usurinta in derapaj tete-a-queue. Si respectiv, un autovehicul echipat cu anvelope de iarna numai pe rotile de propulsie pe spate va fi dezechilibrat pe fata si risca sa rateze virajele ruland drept in fata.

De ce trebuie sa va echipati masina cu anvelope de iarna
De ce trebuie sa va echipati masina cu anvelope de iarna
De ce trebuie sa va echipati masina cu anvelope de iarna

3. Cum sa va alegeti anvelopele

Anvelopele de prima echipare sunt acele anvelope montate pe o masina noua; in functie de recomandarile constructorului masinii precum si a fabricantului de cauciucuri, este posibil sa va montati si alte modele de anvelope respectand insa cu strictete indicii de viteza si de greutate impusi de constructorul auto (vezi sectiunea referitoare la acesti indici).

4. Cum sa depozitati anvelopele

Anvelopele fara janta trebuie depozitate vertical, iar anvelopele montate pe janta, in pozitie culcat. Pentru o buna depozitare a anvelopelor, este de preferat sa se aleaga o incapere intunecata, racoroasa si uscata. A se evita contactul cauciucului cu benzina, ulei sau grasimi.

Cum sa depozitati anvelopele

Mai jos un videoclip despre cum se fabrica anvelopele:

5. Tipuri de jante

O componenta importanta a masinii care nu primeste poate atentia meritata, indiferent ca vine vorba de mentinerea performantei sau de imbunatatirea ei, o reprezinta jantele; indiferent ca sunt jante aliaj, jante tabla/otel sau jante hybrid

Jantele auto impreuna cu anvelopele creaza singurul si cel mai important contact pe care masina il are cu asfaltul. Prin urmare, starea si compozitia lor poate afecta atata performanta intregului autoturism cat si siguranta pasagerilor. Pentru a intelege rolul jantelor in tot ansamblul masinii, o sa explicam ce fac ele mai exact: 

  • ajuta la franarea masinii

Sistemul de franare este folosit foarte des in timpul condusului, tinzand sa se incalzeasca odata cu utilizarea. In timpul folosirilor intense, exista riscul supraincalzirii sistemului de franare, ducand astfel la posibile defectiuni de ordin mecanic in timp. Jantele permit aerului sa patruna in zona discului si a placutelor, racind astfel intregul ansamblu de franare. De aceea jantele tip sport au o forma cat mai aerisita, permitand astfel o mai buna patrundere a aerului si racirea sistemului de franare. 

  • imbunatatesc performanta masinii

Jantele ultra usoare permit o mai rapida accelerare sau franare a masinii, cu cat greutatea lor fiind mai scazuta, cu atat masina putandu-se pune in miscare sau frana, fara a folosi la fel de multa putere de accelerare sau forta de franare. Acest aspect este in special valabil la masinile sport, unde fiecare kg conteaza pentru optimizarea performantelor. 

  • sporesc siguranta condusului

Calitatea jantelor conteaza in special in timpul condusului pe zone cu denivelari pronuntate sau alte defecte. In cazul unui soc puternic, riscul unei defectiuni majore depinde de integritatea aliajului folosit la constructia jantei. Cu cat jantele sunt mai de calitate, cu atat ele vor rezista unor socuri mai puternice fara sa sufere defectiuni care pot impacta intreaga roata.

5.1 Jante de aliaj

Jantele aliaj sunt in prezent cel mai rapid mod prin care orice sofer poate sa-si schimbe aspectul masini. Fiind disponibile in sute de modele, dimensiuni si culori, jantele aliaj transforma look-ul masinii, continuand liniile agresive ale masinilor sport sau pastrand elegant liniilor fine ce sunt prezente la limuzine. Insa jantele aluminiu nu au fost mereu asa cum le stim noi in prezent. Inainte de aparatia modelelor din aliaj, masinile sport si cele din competitii foloseau jante din magneziu. Erau insa prea fragile pentru a putea fi folosite zilnic, pe drumurile neasfaltate. Iar din cauza ca magneziul avea tendinta de a oxida la o perioada, trebuiau intretinute si lacuite destul de des. Din aceste motive, ele nu au prins la publicul larg si s-au impus mai repede jantele aliaj sau jantele aluminiu.

In urma cu mai bine de 2 decenii, primele modele de jante aliaj turnate erau doar pentru o gama mica de public, avand un pret de achizitie destul de ridicat pentru piata de atunci. Erau disponibile doar intr-o singura culoarea, argintiu, nefiind posibilitatea de acum de a le face in diferite nuante. In timp insa si cu aparitia diferitelor firme ce aveau sa revolutioneze piata de jante aliaj, aspectul modelelor a inceput sa se diversifice, greutatea lor sa se reduca considerabil, iar rezistenta la soc sa fie sporita datorita includerii magneziului si aluminiului in construirea lor.

In prezent, modelele de jante aliaj sunt accesibile pentru majoritatea soferilor, fiind un accesoriu prin care conducatorii isi personalizeaza masinile. Se recomanda montarea unor jante aluminiu care respecta specificatiile tehnice ale producatorului auto si de asemenea sunt construite la cele mai inalte standare de calitate si siguranta, respectand normele EU pentru acest domeniu.

Toate modelele comercializate prin magazinul nostru sunt in concordanta cu legislatia impusa. Aceste jante noi, vin cu o garantie 2 ani de la producator pentru orice defect din fabrica. Majoritatea jantelor aliaj sau jante aluminiu comercializate sunt compatibile cu senzorii de presiune TMPS.

5.2. Jante de otel

Jantele tabla sunt in prezent folosite ca si set de schimb de jante in timpul sezonului rece. Ele sunt preferate in special pentru rezistenta la socuri marita spre deosebire de jantele aliaj si pentru ca sunt o varianta economica de schimb. Insa jantele tabla erau echiparea standard pe toate autovehiculele din trecut.

Inspirati de camioanele de razboi, producatorii auto au inceput sa foloseasca jante otel, pentru ca rezistau la condusul pe drumuri accidentate, respectiv fara spite, doar un disc subtire de otel. Dezavantajul acestor jante otel era greutatea ridicata care micsora considerabil performantele masinii. Odata cu timpul, tehnologia de matritare a evoluat insa si producatorii auto au ajuns la concluzia ca jantele in spite sunt mai avantajoase. In timp, jantele din tabla au capatat o alta forma, mai apropiata de cea pe care o stim astazi. Gaurile din jantele otel sunt prezente pentru a ajuta la dispersarea caldurii degajata de franare, si evitarea astfel incingerii sistemului ce poate duce la daune.

Avantajele montarii unui set de jante tabla:

  • pret mai scazut;

  • rezistenta ridicata la socuri si la zgarieturi.

Dezavantajale montarii unui set de jante tabla:

  • nu sunt foarte estetice comparativ cu jantele aliaj;
  • reduc performantele masinii din cauza greutatii si modului in care disipa caldura.

Toate modelele comercializate sunt jante noi si vin cu garantie 2 ani pentru defectele de fabricare.

5.3. Jante hybrid

Un compromis intre jantele otel sau tabla si jantele din aliaj o reprezinta jantele hybrid. Acesea au fost concepute pentru a oferi structura jantelor de tabla, cu forme plina si o rezistenta ridicata la socuri si zgarieturi ce pot aparea la folosirea zilnica. Concepute din aceleasi material ca si jantele tabla, modelele hybrid ofera un design mai placut si completeaza aspectul masinii intr-o forma diferita fata de jantele otel simple.

Modelele de jante hybrid sunt construite pana la o anumite dimensiune, nefiind disponibile modele mai mari de 17 inch. Avantajul montarii de jante hybrid constra in combinatie de rezistenta a jantelor tabla cu aspectul atragator al jantelor aluminiu. Greutatile de echilibrare se monteaza pe buza jantei, prin urmare modelele de jante hybrid au nevoie de o echilibrare la un timp mai scurt in comparatie cu jantele aliaj. Per total insa, jantele hybrid reprezinta o alegere potrivita pentru un set de jante de schimb la un buget accesibil si cu un aspect atragator.

Toate jantele hybrid comercializate la AnvelopeMAG sunt noi si respecta exigentele normelor de fabricare EU.

Odata cu venirea sezonului rece, este important sa schimbati anvelopele de vara cu unele de iarna, potrivite noilor conditii dificile de drum. Aflati toate informatiile dand click pe articolul de mai jos:

Cum sa iti pregatesti masina pentru iarna si cum sa stochezi anvelopele de vara

Stoc online disponibil de peste un milion de anvelope