MARCAJE SI INDICI ANVELOPE CAMIOANE

Marcajele de dimensiuni trebuie tratate in acelasi mod ca si numarul de serie al unei piese de pe un vehicul, astfel ca soferul trebuie sa se asigure ca anvelopele de la vehiculul sau au marcajele conform celor mentionate in cartea tehnica a vehiculului sau sunt alte anvelope compatibile si aprobate de acesta.

Citirea marcajelor de pe anvelope camioane:

315: Latimea anvelopei, exprimata in milimetri.
 
80: Raportul dintre inaltime si latime, exprimat in procente.
 
R: Anvelope de constructie radiala.
  
22.5: Diagonala anvelopei, exprimata in țoli / inch.
 
156/150: Indicele de sarcina, pentru echipare simpla sau dubla (in acest caz, 156 pentru echipare simpla / anvelopa si 150 pentru echipare dubla / anvelopa).
 
L: Indicele de viteza.

Alte exemple:

Indicii de sarcina si simbolurile de viteza:

Companiile producatoare de anvelope din intreaga lume sunt membre ale asociatiilor regionale ale producatorilor de anvelope (ETRTO pentru Europa), care stabilesc dimensiunile si tolerantele anvelopelor, capacitatile portante si presiunile de gonflare pentru diferite categorii si marimi de anvelope.

Valorile prezentate in tabelul de mai jos sunt stabilite de ETRTO si se refera la cei mai importanti doi factori de functionare care determina performanta anvelopelor. Indicii de sarcina si simbolurile de viteza sunt indicate pe ambii pereti laterali ai anvelopei.

Exemplu: 149/145 L - Primul numar denota capacitatea portanta a anvelopei in aplicatie SINGLE, in timp ce al doilea numar se refera la anvelopele montate DUAL. Litera L defineste limita maxima de viteza.

Anvelopele radiale nemarcate sunt permise doar pana la o viteza de 110 km/h (Anvelopele diagonale sunt limitate la 100 km/h).

Anvelopele cu functionalitate speciala, pentru aplicatii specifice de regim greu, trebuie sa aiba limitele de viteza respective marcate pe peretele lateral al anvelopei. Identificarile de viteza si sarcina de functionare de mai sus sunt impuse de Reglementarea Europeeana ECE-R54.

Stoc online disponibil de peste un milion de anvelope