CUNOSTINTE AVANSATE DE TPMS
DETALII TEHNICE SI EFECTE ALE TPMS ASUPRA INTRETINERII SI SERVICE-ULUI
Care sunt diferentele dintre sistemul direct si indirect?
Un sistem direct masoara presiunea din anvelopa prin intermediul unui senzor integrat in roata. Aceasta informatie este transferata wireless catre o unitate de control situata in interiorul automobilului. Diverse afisaje de la diferiti producatori de automobile permit soferului sa citeasca in permanenta valorile actuale ale presiunii sau sa primeasca doar un avertisment atunci cand presiunea dintr-una sau mai multe anvelope este prea scazuta. Astfel de sisteme sunt foarte precise deoarece monitorizeaza presiunea individuala a fiecarei roti.
Cum functioneaza TPMS indirect?
Intr-un sistem indirect, senzorii de ABS si tractiune, integrati in automobil, monitorizeaza viteza de rotatie a fiecarei roti. In cazul scaderii presiunii din anvelope apar diferente in viteza lor de rotatie. În plus, sunt masurate si oscilatiile dependente de presiune ale rotilor prin intermediul procesarii avansate a semnalelor provenite de la senzori. O schimbare a acestor parametri va fi considerata o indicatie suplimentara a pierderii de presiune.
Care sunt avantajele si dezavantajele acestor sisteme?
Un TPMS direct permite colectarea cu foarte mare precizie a datelor si ofera functii aditionale precum recunoasterea pozitiei rotii, detectarea pierderii de presiune atunci cand automobilul este oprit si monitorizeaza presiunea din roata de rezerva. Un TPMS direct necesita un efort suplimentar si cheltuieli considerabil mai mari la schimbarea anvelopelor si in timpul lucrarilor de intretinere. Toate anvelopele (vara, iarna, rezerva) unui automobil trebuie sa fie echipate cu un senzor functional.
Un TPMS indirect nu este atat de precis in functionare deoarece nu masoara nici presiunea si nici temperatura din anvelope. De asemenea, nu detecteaza pierderea de presiune din anvelope atunci cand automobilul stationeaza. Totusi, sistemul este mult mai usor de intretinut si mai putin costisitor deoarece nu sunt utilizati senzori dedicati, in fiecare roata.
Ce efecte au Sistemele de Monitorizare a Presiunii din anvelope asupra intretinerii automobilului si lucrarilor din service?
Utilizarea TPMS in timpul condusului si inntretinerea automobilului reprezinta noi provocari atat pentru sofer cat si pentru service:
Posesorul automobilului nu va putea pur si simplu sa schimbe, de unul singur, o anvelopa, ci va avea nevoie de ajutorul unui atelier calificat care sa potriveasca, sa calibreze si sa verifice senzorii din rotile cu TPMS direct. Din cauza introducerii in intreaga Uniune Europeana a acestei tehnologii, dealerii specializati isi vor scolariza personalul si vor investi in echipamentul necesar.
Pot monta singur anvelope cu TPMS direct?
Montajul anvelopelor este o problema care este strans legata de siguranta in deplasare si presupune un anumit nivel de experienta (verificarea conditiei unei anvelope, utilizarea cuplului de strangere corect). De aceea, noi recomandam ca astfel de lucrari sa fie efectuate doar de un service specializat. Sistemele TPMS directe vin si cu urmatoarele cerinte tehnice noi:
- Nevoia de intretinere a supapei si garniturilor la fiecare demontare a rotii, pentru a preveni uzura senzorului
- Pentru anvelopele noi: configuratie noua a senzorilor, pentru automobilul respectiv, cand se utilizeaza senzori noi (ID nou pentru senzor), sau modificarea pozitiei rotii in functie de senzor pentru a asigura comunicarea clara dintre senzor si receptorul TPMS
- Nivelul bateriei senzorilor trebuie verificat de fiecare data cand se schimba anvelopele
Automobilul meu nu este dotat cu TPMS. Trebuie sa montez acum TPMS?
Automobilele care fac obiectul montarii obligatorii a TPMS vor fi dotate deja cu un TPMS direct sau indirect de catre producatorul automobilului, deoarece in caz contrar automobilul nu va primi omologarea de tip si/sau certificarea necesara in oricare dintre statele membre al UE.
O instalare ulterioara a TPMS nu este obligatorie.
|