De ce nu trebuie sa cumperi anvelope second-hand

Stiai ca folosirea anvelopelor uzate poate fi un factor de risc pentru accidente rutiere? Nu numai ca nu iti pot asigura siguranta rutiera necesara si pe care o doresti cu siguranta, dar iti pot impacta in sens negativ si functionarea vehiculului in ansamblu. De aceea, este mai bine sa achizitionezi anvelope noi care sa iti garanteze calitatea si functionarea optima a masinii. Mai jos explicam in detaliu tot ce tine de achizitionarea de anvelope uzate.

De ce sa nu cumperi anvelope uzate?

Multi oameni aleg cele mai ieftine si imbatabile preturi si, prin urmare, cauta anvelope uzate sau anvelope SH, adica anvelope second hand.

Daca accesezi oricare dintre principalele motoare de cautare de pe net si tastezi „anvelope second hand”, vei obtine multe rezultate si oferte. In ultimii ani, vanzarea de anvelope uzate s-a intensificat, inclusiv pe fondul scumpirii anvelopelor noi. Totusi, potrivit diverselor rapoarte, trei din patru accidente sunt cauzate de anvelope uzate sau neconditionate necorespunzator.

Anvelope neconforme

Conform legii, suntem obligati sa avem montate anvelope cu o adancime minima de 1,6 milimetri pe profil, dar mai precis pentru anvelope iarna adancimea de profil recomandata este de 4 mm, respectiv de 3 mm pentru anvelope de vara si anvelope all season.  Este indiscutabil un indicator de baza pentru a evalua starea anvelopei, dar trebuie luate in considerare si alte aspecte. Cheia nu este doar sa judeci strict o anvelopa dupa ceea ce se poate vedea cu ochiul liber.

De exemplu, o anvelopa second poate avea o banda de rulare suficient de adanca, dar poate avea si fisuri, uzura neuniforma, taieturi sau alte defecte in structura acesteia, mult mai putin vizibile la o simpla privire. Prin urmare, trebuie sa ai in vedere ca intreaga adancime a benzii de rulare nu va fi functionala in aceeasi masura la rularea cu respectivele anvelope. Pe o anvelopa cu canale de adancime de 8 mm, doar 6,4 mm vor fi functionale efectiv. Dar ce se intampla la cauciucurile uzate? La inceput, chiar daca criteriul de adancime a benzii de rulare este respectat si astfel pot dura mii de kilometri, in functie de tipul de conducere binenteles, nu inseamna in niciun caz ca iti ofera aceeasi siguranta precum o anvelopa noua.

Alte motive pentru a nu cumpara anvelope uzate

In primul rand, trebuie sa iei in considerare ca s-ar putea sa nu stii niciodata de unde provin respectivele anvelope second hand. Intr-un fel, nu cunoastem soferul anterior care le-a folosit, asa ca nu exista nicio modalitate de a sti pe ce fel de drum sau teren s-a rulat, cat de repede s-a condus pe el sau ce presiune in anvelope a fost utilizata.

In al doilea rand, stii ca aceste anvelope second vor avea o durata de viata redusa. In timp ce anvelopele noi dureaza aproximativ cinci pana la opt ani, anvelopele uzate dureaza la jumatate din acest timp.

In al treilea rand, anvelopele uzate pot ascunde unele probleme in interiorul structurii acestora. Dupa cum am mentionat deja, este foarte putin probabil sa cunosti istoricul anvelopei auto pe care le-ai achizitionat deja rulate si uzate.

Sunt anvelopele second hand periculoase?

Riscul de accident este, in mod evident, mai mare decat pentru anvelopele noi sau recent fabricate. In orice caz, trebuie avut in vedere ca anvelopele sunt elemente esentiale de contact, si chiar singurele, intre masina si drum. Acestea au rolul de a asigura aderenta si siguranta si de a determina, in acelasi timp, modul de conducere si de raspuns al masinii la drum. Daca nu ne permitem sa cumparam anvelope de marca premium, este cu siguranta mai bine sa achizitionam anvelope noi de la marci secundare sau producatori mai putin cunoscuti in functie de bugetul disponibil. Exista o gama larga de anvelope astfel incat sa poti gasi toate marcile de anvelope, de la cele mai scumpe la cele mai putin costisitoare. Cel mai important lucru este ca trebuie sa fie in primul rand anvelope noi. Ar trebui sa ai grija totusi daca esti tentat de anvelope foarte ieftine sau de marci necunoscute care se vand la preturi mult reduse.

Si, in anotimpul rece, cand anvelopele de sezon devin obligatorii legal, este de asemenea obisnuit achizitionarea de anvelope de iarna uzate. In aceste cazuri, reamintim ca este esential sa cumperi anvelope noi pentru a evita evenimentele periculoase pe sosea, deoarece anvelopele second-hand sunt de obicei mai uzate si au mai putina aderenta pentru a face fata conditiilor meteorologice nefavorabile pe care le reprezinta, de exemplu, zapada sau drumuri inghetate.

Concluzie

Iti recomandam sa fii extrem de precaut daca esti tentat de anvelopele second-hand si sa soliciti intotdeauna sfaturi de la profesionisti din domeniu, precum mecanicul la care mergi de reagula, de exemplu, pentru a conduce in siguranta cu anvelope de calitate. Si toate acestea, anvelopele noi le garanteaza.

Daca doresti sa ai mai multe argumente pro si contra in alegerea de anvelope second hand sau anvelope noi, poti consulta articolul acesta.

Stoc online disponibil de peste un milion de anvelope