IMPORTANTA DOT-ULUI IN ALEGEREA ANVELOPELOR

DOT-ul este un marcaj pe flancul anvelopei, respectiv prescurtarea americana de la Department of Transportation, care reprezinta un set de patru cifre de tipul 1423. Ceea ce inseamna ca anvelopa a fost produsa in saptamana 14, din anul 2023. Un interes excesiv pentru data de fabricare a inceput sa prinda contur in ultimul timp in randul soferilor romani in procesul de achizitie de anvelope, ca si criteriu determintant si aproape unic in alegerea unui model de anvelopa. Daca procesul de alegere a unui profil de anvelope nu incepe prin compararea performantelor si cu o analiza obiectiva a felului in care acea anvelopa poate imbunatati calitatea condusului, ci se incepe procesul de alegere cu anul de fabricare, se pierde din vedere esentialul, respectiv rolul anvelopelor. Acestea trebuie sa ofere o calitate ridicata a condusului si sa ajute la obtinerea peformantelor dorite (aderenta ridicata, consum redus de carburant, zgomot redus in habitaclu, grad de siguranta mare) iar data lor de fabricatie este un factor mai putin important in atingerea acestor performante.

Liderul mondial al producatorilor de anvelope, Michelin, a vrut sa ofere clarificari cu privire la relativitatea importantei anului de fabricatie in performanta anvelopelor. Astfel Michelin a oferit ca si argumentatie 3 studii care au demonstrat in mod obiectiv ca durata de stocare in timp a anvelopelor nu are un efect de uzura asupra anvelopelor, precum are perioada de timp de utilizare in care ele sunt montate si rulate. Comunicatul a fost emis recent si poate fi citit in intregime mai jos:

Concluzie studiu Michelin despre DOT anvelope

Ajungem astfel la concluzia obiectiva, dupa citirea acestui comunicat, ca data de fabricatie a unei anvelope are o importanta relativa in gradul de performanta al acesteia. Se recomanda astfel achizitionarea unui nou set de anvelope vara, anvelope iarna sau anvelope all season avand ca si criterii de alegere clasele de performante si calitatea pe care o au acestea si nu prioritar dupa data fabricatiei, respectiv DOT-ul acesteia.

Stoc online disponibil de peste un milion de anvelope